wtorek, 7 sierpnia 2012

Chłodnik z ogórka i awokado


Potrzebny czas: 15 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 ogórki gruntowe
- 1 dojrzałe awokado
- kawałek czerwonej cebuli
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- garść świeżych liści mięty

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i obrać - zostawiając co jakiś czas kawałek skórki (dzięki temu chłodnik nabierze ładniejszej barwy). Pokroić w plastry. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki. Warzywa wrzucić do garnka. Dodać kawałek czerwonej cebuli, jogurt, ocet winny, oliwę, cukier, sól oraz miętę (kilka listków zostawić do dekoracji) i zblendować na gładką masę. Na wierzchu posypać posiekanymi liśćmi mięty.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na kwestiasmaku.com
Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty można dodać trochę wody mineralnej aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Podałam chłodnik z chrupkim pieczywem.
Warto schłodzić wszystkie produkty przed blendowaniem - wówczas możemy chłodnik spożywać od razu.

2 komentarze:

  1. No jakoś nie mogę się przekonać do avocado. Może przy takiej potrawie by mi się udało:)

    OdpowiedzUsuń