niedziela, 7 października 2012

Makaron z ricottą, suszonymi pomidorami i rucolą


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4

Składniki  (dla 2-3 osób):
- 250 g makaronu
- 5 suszonych pomidorów
- 200 g świeżej ricotty
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 50 g rukoli
- 45 ml zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując łyżkę wody z gotowania.
W misce utrzyj ricottę, miętę i kolendrę za pomocą widelca, tak aby powstał gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Do drugiej miski włóż pokrojone pomidory, dodaj posiekany czosnek, kapary i oliwę. Dobrze wymieszaj. Dodaj rukolę i zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Dodaj łyżkę wody z makaronu. Następnie dodaj ricottę i delikatnie wymieszaj. Połącz z makaronem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Makarony" Carly Bardi.
Muszę przyznać, że smak tego sosu jest bardzo ciekawy. Różne smaki przenikają się i co jakiś czas można poczuć delikatny aromat mięty, kolendry czy  rukoli. Jeśli lubicie eksperymenty to warto spróbować :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz