czwartek, 11 października 2012

Zupa dyniowo-pomarańczowa


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 3-

Składniki (dla 2-3 osób):
- 500 g dyni
- sok z 2 pomarańczy
- tarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 125 g sera ricotta
- sól, pieprz
- prażone płatki migdałów
- oliwa

Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć imbir przez 30 sekund. Dodać dynię i doprawić solą. Smażyć około 3 minut. Po tym czasie zalać sokiem pomarańczowym oraz taką ilością wody, aby przykryć dynię. Dodać skórkę z pomarańczy. Gotować pod przykryciem około 30 minut - aż dynia będzie miękka.
Dodać ricottę i zblendować. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Zupa smakowała bardziej jak deser niż zupa i może dlatego trudno mi było zjeść całą miskę do końca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz